12 Nisan 2013 Cuma

BURUN PIERCING

Yasal Uyarı: Bu yazılar ve resimler '' Eagle Tattoo Theatre '' Cenk Çelikağ'a aittir. Noterden onaylıdır, kopyalanması veya değiştirilmesi halinde yasal işlem yapılacaktır.
 
Burun Piercinginin dikkat çekici olmasının en başlıca sebebi burunun çıkıntılı yapısı dolayısıyladır.Dünyaca ünlü Ressam Leonardo Da Vinci'de, burnun yüzün karakteristiğini belirleyen ana yapı olduğunu düşünüyordu.Burun Piercingi tarihte ilk olarak M.Ö.4000 yılında orta doğuda yapılmıştır.Eski ahitte (Genesis 24:22) şunlar yazılıdır; Abraham emrinde bulunan en yaşlı hizmetkarından oğlu Isaac için bir kız bulmasını ister.Hizmetkar ise ise ona Rebekah adında bir kız bulur. Abraham, Rebekah'a hediye olarak altın bir küpe hediye verir.Bu küpe için kullanılan isim aynı zamanda burun halkası anlamına gelen Shanf tır. Günümüzde burun piercingi halen Afrika'da yaşayan göçmen Berberiler,Beja Kabilesi üyeleri ve Orta Doğudaki Bedeviler tarafından kulklanılmaya devam etmektedir. Bu kabilelerde Burun Piercingi evlilik sırasında koca tarafından eşe hediye edilir ve boşanma gibi bir durumda eşin güvencesi olur.Altından olan Burun Piercinginin büyüklüğü ailenin zenginliğini göstermektedir.
Burun Piercingi 16.YY da Orta Asya'da Moğol imparatorluğu tarafından Hindistan'a getirilmiştir.Hintliler genellikle sol burun deliğine çubuk şeklinde piercing (Phul) yada halka şeklinde olan (Nath) takarlar,bazen bunnları bir zincir ile kulaklarına bağlarlar, bazende her iki burun deliklerine Piercing halkası takarlardı.Burun piercinginin özellikle sol burnun sol tarafına takılmasının sebebi ise Hint tıbbında (Ayurveda) bu noktanın kadının üreme organı ile ilişkilendirilmesiydi.Hintliler burnun sol tarafına takılan Piercingin, doğumu kadın için daha kolay kılacağına ve daha az doğum ağrısına yol açacağına inanıyorlardı.
Batı dünyası ise Burun Piercingi ile oldukça geç tanıştı.Piercingi batıya ilk olarak getirenler 60 lı yıllarda Hindistan'a giden Hippilerdir. O yıllarda Hindistan'a gitmek Hippiler arasında oldukça yaygındı. İlerleyen yıllarda (70 lerde) Piercing Punk akımının bir simgesi olarak kullanılmaya devam edildi.Burun Piercingleri son zamanlarda Madonna,Sinead O'Conner ve Slush gibi dünyaca ünlü sanatçıların kullanmaya başlamasıyla dahada yaygınlaştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder