12 Nisan 2013 Cuma

ÇENE PIERCING

Yasal Uyarı: Bu yazılar ve resimler '' Eagle Tattoo Theatre '' Cenk Çelikağ'a aittir. Noterden onaylıdır, kopyalanması veya değiştirilmesi halinde yasal işlem yapılacaktır.
 
Kelime "LAY-brit" olarak telaffuz edilir ve Latince dudak için "labrum" dan türetilmiştir.Orta Afrika ve Güney Amerika kabileleri arasında Labret piercing çok yaygındır ve büyük ahşap veya kil levhalar çene kısmına yerleştirilir.Royal British Columbia Museumtarafından 8400 yıl önce antik İran, Bulgaristan ve Sudan Upper Nile Valley de Çene Piercinginin kalıntılarına rastlandığına değinilmiştir. Labret Piercingler Sudan'dan güneye Kenya ve Uganda da çok sık olarak kullanılmıştır.
Malideki Dogon kabilesi ve Etiyopyadaki Nuba kabilesi üyeleri tarafından kullanılmıştır. Dogon kabilesi dünyanın kendi tanrıları olan "Noomi" tarafından dişlerinden çıkarak yaratıldığına inandıkları için dinsel olarak Labret Piercinglerini kullanmışlardı.
3500 yıl önce Orta Amerika'da labret takı Mesoamericans olarak betimleniyordu. Daha sonra, jaguar şekli, kuş kafaları altın çıtçıt insanlar tarafından imal edilmiştir. Toltec tanrısı Quetzalcoatl bazen bir labret ile tasvir edilir. Dudak delimlerindeki süsleme , dekorasyon özellikle alt dudakta 1500'lerde İspanyollar'a ulaşana kadar Orta Amerika'da devam etti. Delici için kullanılan kelime "tentetl" dir.
Kuzey Alaska da kabilelerin 5200 yıl önce labreti benimsedikleri arkeolojik kanıtlar gösteriyor. Balina mürettebat liderleri bir balina kuyruğu andıran dudak labretleri takarken Şamanlar, bir mors dişine benzer tasarlanmış labret kullanıyorlardı. Eskimolar ve Aleut kabileleri genellikle iki piercingi, alt dudağın her iki tarafında delikli bakır yüzük yerleştirirlerdi. Her iki cinsiyette Labrets takılırdı; erkekler ergenlik dönemine geldiklerini bu şekilde simgelerdi.
Uzak doğu Rusya'da Kamçatka yarımadasından gelen labret süsler ve arkeolojik örnekler MÖ. 8700 yıllarına dayanmaktadır. Onlar Ushki kültürünün ürünleri olan taş ve basit fişleri kullanıyordu.
Kuzeybatı Hint Kabileler, Tlingit ve Haida gibi Kuzeybatı Pasifik kabileler arasında, kadınlar labret süsler kullanırdı ve genellikle özenle taktıkları durumunu göstermek için dekore ediyorlardı. 5000 yıl önce South British Columbia da labret süsler arkeolojik bulgular elde edilmiştir.
Eski Aztekler ve Mayalar da labret piercingi erkek üyeler kullanmışlardır. Aztek kültüründe, labret giyilen süsleme türü bireyin sosyal rütbesi ile karşılık gelmektedir. Takıları saf altından, yılan derisine şekil vererek, beyaz taslardan ve yeşim taşından yapmışlardı. Kızılderililer, Kuzeybatı Pasifik, Kuzey Kanada ve Alaska Inuit halkları Labret Piercingleri fildişi, kabuk, ahşap, ve genellikle kemikten oyarlardı.
Malavi Makololo kabilesi Pelele denilen üst dudak dudak plakaları takarlardı. Afrika kaşif Dr. Livingstone kabile şefine neden olduğunu sorduğunda, şef; "güzellik için!'' dedi. Erkeklerin sakalları var, kadınların ise sadece pelelesi.Dr. Muraz her iki dudaklarına çapı 24 cm dudak plakaları yerleştiren Saras-Djinjas kabilesinden söz etmektedir.
Modern Batı kültürünün "modern ilkel" kültürün yükselişi ile 1980'lerin sonlarında labret popüler oldu. Piercing, 1990'lar ve 2000'lerde aracılığıyla daha kabul edilebilir hale geldikçe, labret yapılan en popüler yüz piercinglerinden biri haline geldi.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder